Kreta

För miljoner år sedan sänktes Egeis i Medelhavet, ett land som förenade Grekland med mindre Asien. Över havsytan kan man numera bara se Egeis´ bergstoppar. Ur dessa världsomvälvande händelser föddes Kreta. En stor ö med höga berg och en sällsynt skönhet. Kretas berömda raviner, de branta kusterna, de märkliga högslätterna som ser ut som uttorkade sjöar, de ändlösa och bländvita sandstränderna är kvarlevor från dessa världsomvälvande händelser som födde ön.

Märklig är också den kretenska själen, en okuvad och hjältemodig själ, om vilken man sagt och skrivit mycket. Det gäller också det kretenska folket, stolta och gästvänliga människor, som får en att känna sig hemmastadd. Kreta är Greklands största ö och den femte i ordningen i Medelhavet. Ön upptar en yta på 8 300 kvadratkilometer och dess kuststräcka är 1 040 km lång.

Kreta har över 500 000 invånare. Ön uppdelades i fyra län: Chania län med huvudstaden Iraklio och Lasithi län där Agios Nikolaos är huvudstaden. Kreta befinner sig i ett geografiskt läge där tre kontinenter möts. Den strategiska positionen har varit orsak till många krig.

Men den kretenska viljan förblev obändig trots alla krig och ockupationer. Kretensarna bevarar med stolthet även idag alla seder och bruk genom otaliga århundraden. Den som kommer att deltaga som gäst i ett traditionellt kretensiskt bröllop eller i en annan fest kommer att erfara detta.

I en fest njuter man av den kretenska “lyran” och de ståtliga dansarna med sina folkdräkter. Ockupationen och krigen lyckades inte stoppa öns kulturella och intellektuella utveckling. Vi talar förstås inte bara om vad den minoiska civilisationen lyckades uppnå, utan vi talar också om det som hände för tusen år sedan.

Då man uppförde bysantinska kyrkor med unika väggmålningar (14:e årh.) på ön. Vi talar om denna period som Kreta bidrog med sin kretenska målarskola (16:e årh.), bland Kretas berömda söner hör målaren Dominikos Theotokopoulos, som var den omtalade El Greco.

Vi talar om en tid som man spelade Georgios Chortantzis’ och Vicenzo Kornaros’ pjäser (17:e årh.). Vi talar om en tid närmare oss, en tid under vilken författaren Nikos Kazantzakis rönte berömmelse inom litteraturen. Kretensarna arbetar med åkerbruk och boskapsskötsel. Öns huvudprodukter är olivolja, vin, den berömda “tsikoudia “, vindruvor, citrusfrukter, ostar och primörer. Bland produkterna bör man räkna vävda mattor och broderier, små ikoner, keramik-, guldsmeds- och silversmedsprodukter.

Till Kreta åker man med flyg från Aten, Mykonos, Santorini, Rhodos, Karpathos, Kasos och Thessaloniki. Med färja åker man till ön från Piraeus, Kykladerna, Dodekaneserna och Gythio. Runt Kreta ligger många småöar, klippskär och holmar. Dessas antal överstiger 700. Positionen beskrivs eller anges för 45 öar av olika storlekar. Bara 4 av dessa är bebodda.

Om man vill göra en utflyckt någon dag kan en båttur till Turkiet rekommenderas. Skulle det vara så att ni behöver kontakta den Svenska ambassaden så finns ett svenskt konsulat i Chania, Kreta. För mer turistinformation har den grekiska statens turistbyrå bra information. När man väl har rest i Grekland kan man inte låta bli att älska den grekiska maten. Det finns mycket inspiration som man kan ta med sig hem och fortsätta den kulinariska resan hemma.