Ukraina kanske inte är det första man tänker på när det gäller att resa till andra länder, på semester och sightseeing. Men Ukraina har mycket att erbjuda den som har ett öppet sinne ( just nu avråder jag att åka dit), och kan glömma bort alla tankar på öststatsmisär, och i stället se allt det bra som finns i Ukraina. För det är faktiskt en hel del, långt mer än de flesta Svenskar känner till. Sofiakatedralen, hamnstaden Odessa och mycket annat. Lägg också till att priserna i Ukraina passar en Svensk plånbok väl, och du har ett resmål många inte känner till, men som har mycket spännande att erbjuda.

Ukraina besöks årligen av över 20 miljoner människor, vilket är nästan tre gånger som många som Sverige. Och om någon tror att detta beror på fotbolls-EM 2012, så stämmer det inte; 20 miljoner besökare årligen var innan fotbolls-EM. Förhoppningsvis så kan dock EM ha gjort så att fler i väst har fått upp ögonen för Ukraina som turistmål. Alltför många ser antagligen landet som Ryssland junior. Men Ukraina är helt och hållet sitt eget; och saknar mycket av det negativa vi förknippar med Ryssland.

Att resa till Ukraina är inte heller svårt; det är bara att flyga dit. För tillfället ser framtiden för det Ukrainska flygbolaget Aerosvit Airlines mörk ut; men om de lyckas undvika konkurs är de vanligtvis ett av de bättre och billigare alternativen. Ett alternative, om man befinner sig på kontinenten, är att helt enkelt ta tåget. Nackdelen med det är att det tar längre tid, och möjligen inte är lika bekvämt, men å andra sidan får man se mycket under resans gång. Något visum behövs inte för att komma in i Ukraina numera.

Att vår kunskap om Ukraina är ytterst begränsad vilket inte minst visar sig i att de flesta av oss nog inte vet att det är Europas största land (eller näst största, om man räknar Ryssland). Det gör att det finns långt mer att se och uppleva i landet än man först kanske anar. Att landet sedan också har en väldigt intressant historia – med en stor mängd kopplingar till Sverige – gör att man kan besöka landet flera gånger, utan att ens ha börjat skrapa på ytan av det som Ukraina har att erbjuda.

En annan del av Ukraina folk inte känner till är maten. Det Ukrainska köket kännetecknas till stor del av soppa. Givetvis den berömda borsjtjen, men även andra. Borsjtj kommer för övrigt antagligen ursprungligen från Ukraina, och har därefter spritts till Ryssland och andra slaviska länder. I mångt och mycket är det Ukrainska köket ett ”traditionellt” öststatskök, som vi förväntar oss att det ska vara. Men kvalitén är hög, och det finns mycket spännande och god mat att prova på. Ukrainsk mat använder sig av mycket kött, och stora mängder kryddor, och är mycket mättande – inte helt olik mycket Nordisk mat. Potatis, kål och rödbetor används också rikligt. En annan viktig beståndsdel av det Ukrainska köket är brödbakning. I detta avseende är Ukraina ett av de mest avancerade länderna, med en enorm mängd olika brödsorter.

Så, om du missade att besöka Ukraina under Fotbolls-EM och därmed inte har en aning om vad landet har att erbjuda – varför inte planera in nästa semester i landet? Även om mat, historia, och arkitektur inte är vad som lockar, utan mest sol och bad, så finns ju sådant i Ukraina också, i söder i Svarta Havet. Och det till priser som är bättre än i de flesta övriga Europeiska länder. Att Ukraina inte är ett rikt land är inte något man ska vara glad över, men det betyder att våra Svenska pengar räcker länge där. Och ju mer vi spenderar i Ukraina, desto rikare blir de. Att turista i Frankrike betyder bara att redan rika fransmän blir ännu rikare.