BröllopsresaBröllopsresan är förmodligen den lyxigaste resa ni kommer att göra helt själva. I framtiden kommer slantarna fördelas på era kommande barn och om ni redan har barn så vet ni att det är många viljor och synpunkter som skall beaktas.

Därför skall ingenting vara återhållsamt när det kommer till bröllopsresan. Prioritera hellre en fantastisk bröllopsresa än att lägga allt för mycket pengar på onödiga detaljer kring bröllopsfesten. Resan kommer vara ett minne för livet som ni kan bevara med omsorg.

PRAKTISKA RÅD
Det lönar sig att börja planera bröllopsresan i god tid, trots att den gärna hamnar i kläm i den hektiska bröllopsplaneringen. Inhämta inspiration från tidningar, böcker och fråga gärna runt bland vänner och bekanta som verkar dela era intressen om tips och råd.
Numera finns det många möjligheter att kombinera en stillsam ort med ett äventyrligt land. Ni kommer förmodligen vara i starkt behov av vila efter bröllopet eftersom det är rätt krävande att iscensätta en bröllopsfest. Se därför till att börja med en vecka i lugn och ro, med maximal service, för att senare pumpa upp tempot.

STÄM AV ERA DRÖMMAR
Kom ihåg att det bara är ni två som ska resa, ingen annan. Därför, åk vart ni vill.
Ett råd är att diskutera med varandra och jämföra era drömmar. Ofta har två personer helt skilda tankar om vad de vill göra på sin smekmånad även om de är lika i övrigt. För att undvika konflikter bör ni komma fram till vad som passar just er. Sandstrand, äventyr, lyx, åka långt till fjärran land eller stanna i Sverige.
Om era intressen ligger på olika plan så är en ”flexibel” bröllopsresa med flygkuponger och varierat boende ett bra alternativ.
Försäkra er om att ni är överens och att båda får ut maximalt av er resa på tu man hand som ”man och fru”.

SÄTT EN BUDGET
För att inte budgeten ska få sätta några begränsningar så är det bra om ni i god tid sätter er ner och bestämmer gemensamt var ni vill åka och vad det får kosta. Då kan ni tillsammans fokusera och prioritera bort onödiga investeringar som istället får omvandlas i härliga minnen i form av en fantastisk bröllopsresa, alternativt finna prisvärda lösningar på just det resmål och de upplevelser som ni är ute efter. Allt styrs naturligtvis utifrån de individuella förutsättningarna som råder.
Planera utifrån vad ni förväntas ha råd med; låna aldrig till bröllopsresan! Det ger bara dålig eftersmak. Kalkylera noggrant med alla små och stora omkostnader, lägg gärna en högre budget än vad ni planerar att göra av med; då finns det gott om utrymme för trevliga och spontana improvisationer under resans gång.

PASSET
Kom ihåg att EFTERNAMNET i passet måste överensstämma med namnet på biljetterna.
Restriktionerna är oerhört hårda och man får inte kliva ombord på planet om inte namnen överensstämmer.

Om ni planerat att resa iväg direkt efter bröllopet så bör ni förbereda passet med en månads framförhållning.
Ta med passet, nytt foto, hindersprövningen samt en kopia på namnändringsblanketten till polisen eller passmyndigheten.
Det nya passet skickas smidigt hem med posten eller kan hämtas ut på polisstationen där man ansökte om nytt pass. Kom ihåg att lämna in det gamla passet för makulering.

Ett nytt ordinarie pass blir klart inom fem arbetsdagar. Reser man kort efter bröllopet (inom fem dagar) så är det smidigare att man reser med sitt ogifta namn under förutsättning att man har ett giltigt pass.

Om du inte har ett giltigt pass eller om du av någon anledning inte vill resa med ditt gamla namn, så kan du få utfärdat ett provisoriskt pass som endast gäller under en resa.
Ni behöver då kontrollera med ambassaden eller konsulatet i det land ni reser till om de godkänner provisoriskt pass och om de har några krav på giltighetstiden för passet.

När passet söks behöver ni ta med er två foton, giltig legitimation, vigselbevis som talar om vilket namn ni hade som ogifta och vilket namn ni har som gifta, samt uppgifterna från ambassad och konsulat (muntligt). Passet kostar 225 kronor.