Krakow tillhör den absoluta gräddan av Europas kulturstäder och anses av väldigt många vara en av Europas vackraste städer. Staden, som tidigare varit Polens huvudstad, blev skonat ifrån bombningar under andra världskriget och är Polens mest välbevarade stad.

– Krakow är en fantastisk stad där äldre, oförstörda miljöer som t ex Gamla stans gåtfulla gränder och livliga torg möter nutid där universitet är fundamentet för utveckling och framtid.

Krakow erbjuder förutom allt som finns att se och uppleva i själva staden, även intressanta utflykter någon eller några mil bort. Exempel på sådana utflykter är saltgruvorna i Wieliczka, 15 kilometer sydöst om Krakow som är en del av världsarvet. Gruvorna har svindlande gångar långt under marken och ett vackert kapell som ger en känsla av att vara med Snövits sju dvärgar.

Oswiecim, känt som Auschwitz-Birkenau, ligger sju mil väster om Krakow och är en viktig men hemsk påminnelse om ett av Europas svartaste kapitel. De som tar sig hit första gången kan ha svårt att förbereda sig på den känsla av grymhet som råder innanför väggarna i koncentrationslägret. Runt eller i Krakow finns även fantastiska slott och kloster, tre mil norr om Krakow ligger oändligt vackra sagoslottet Pieskowa Skala på en klippa ovanför bokskogsklädda dalgångar.