rhodos 3När solen går upp börjar färjorna anlända från Piraeus till Rhodos. Samma tid på morgonen får havet en gyllene färg av solens första strålar. Denna gyllene färg faller också över de två statyer, hjorthannen och hjorthonan, som står på var sin pelare vid den antika hamnens ingång, dessa är Rhodos’ symboler.

Vid samma plats har det, enligt traditionen, stått den omtalade Kolossen från Rhodos, ett av världens sju underverk. Det var en gigantisk bronsstaty av guden Helios (sol), som höll en brinnande fackla. Den stod med ett ben på varje sida av hamnens ingång. Båtarna seglade under statyn in i hamnen. Man letar fortfarande efter Kolossen som troligen förstördes genom jordbävningen.

Letandet är dock förgäves, för Kolossen delades i små delar och såldes som brons av saracenerna. Mittemot hjortstatyerna och i närheten av den gamla hamnen härskar Kastello, Stormästarnas palats. Bredvid Kastello ligger den medeltida staden nästan oberörd av åren. Den nutida staden med sina moderna byggnader och stora hotell breder ut sig till största delen nord och väst om den gamla.

Rhodos är den största ön i Dodekaneserna och fjärde i storleksordning bland Greklands öar. Den ligger i sydöstra hörnet av Egeiska havet, mycket nära Mindre Asiens kust. Avståndet från Piraeus är 260 sjömil. Bergen är vanligen skogbevuxna med en grönskande natur, bördiga slätter och rikligt med bäckar som forsar fram. Högsta berget är Atavyros (1215 meter).

Ön upptar en yta på 1398 kvadratkilometer och har en kuststräcka på 220 km. Den har drygt 90 000 invånare och de flesta av dem arbetar med turismen. Ön producerar vin och olivolja. Folkkonst som keramik, broderi och vävning är vanliga på ön.

Rhodos, Medelhavets pärla som den också kallats, är intressant för sitt landskap och för sina arkeologiska skatter. Unesco har utropat Rhodos till “det kulturella arvets internationella monument”. Till Rhodos kan man åka året runt på semester. Ön har underbart och varmt klimat och moderna turistanläggningar.

Man kan flyga till Rhodos från många europeiska städer och man kan även flyga dit från Thessaloniki, Kreta, Mykonos, Paros, Santorini, Kos, Karpathos, Kasos, Kastellorizo och Mytilini. Man kan även ta färjan till ön Piraeus, Rafina, Dodekaneserna, Kykladerna, nord- och östegeiska öarna, Kavala och Cypern.